De kracht van verdriet

door | mrt 10, 2023

Verdriet hebben we allemaal. Er op een gezonde manier mee leren omgaan als deel van je leven, is iets anders.

Verdriet kan  heel intens zijn dat het je adem beneemt, dat je leven hierdoor stilstaat en dat je letterlijk niet meer in beweging komt. Dus is acuut verdriet waar we meestal niet de nodige tijd en aandacht voor nemen om dit te beleven. Het kan zo confronterend zijn, we niet weten hoe ermee om te gaan, dat we dit gaan onderdrukken.

Verdriet zijn ook beperkte overtuigingen die ons zijn aangeleerd tijdens onze kinderjaren.Als kind moesten we aan heel wat voorwaarden voldoen om graag gezien te worden: wees flink, braaf zijn, goede punten halen, niet boos worden, sterk zijn, vooral je verdriet niet tonen en in de eerste plaats aan anderen denken. Onbewust nemen we deze gedachten en gedragingen voor waar aan en leven we deze.
Je neemt  deze mee in relatie tot anderen, op je werk  en vroeg of laat loop je  hierop vast. Pleasegedrag, perfectionisme, anderen eerst, want anderen denken is belangrijk, om er maar enkele op te noemen. Op deze manier word je  meer en meer verwijderd van wie je echt bent en vroeg of laat kom je jezelf tegen.
je hebt het gevoel  vast te zitten en hierdoor durf je geen beslissingen te nemen. Bv. ik ben het niet waard, anderen kunnen dat beter, ik durf dat niet, ik heb geen keuze,…  .

Verdriet dat niet verwerkt is of enkel mentaal verwerkt is, we geven het een plaatsje, zet zich vroeg of laat vast in ons lichaam. Fysieke klachten ontstaan met als gevolg, burn out, chronische ziekten, depressie.

MIJN MISSIE IS  KRACHT HALEN UIT JE VERDRIET!

Je verdriet durven aankijken, voelen, omarmen EN er iets positiefs uithalen. Het transformeren naar iets anders, naar jouw kracht, jouw enthousiasme, goesting, naar innerlijke rust en vooral heel veel liefde voor jezelf.

Zodat HET niet langer jouw leven, jouw welzijn, jouw gezondheid , jouw ‘nu’ en jouw toekomst bepaalt.

VERDRIET kan diepgeworteld trauma zijn, bv misbruik.

VERDRIET kunnen ook heel simpele, eenvoudige dingen lijken die jou toch belemmeren om stappen te durven zetten.

VERDRIET kunnen beperkte overtuigingen zijn die jij leerde als kind en die ervoor zorgen dat jij nooit geleerd hebt om ‘echt’ helemaal voor jezelf te durven kiezen.

VERDRIET is  niet helemaal jezelf durven zijn.  Met maskers rondlopen, je aanpassen aan anderen, om toch maar graag gezien te worden.

VERDRIET is niet weten wie je echt bent. En wat jij nodig hebt voor een gelukkig en gezond leven.

VERDRIET dat niet beleefd en verwerkt wordt, wordt op termijn chronisch. Het wordt  ergens opgesloten, bewaard omdat je niet weet hoe hiermee om te gaan.

Dus ja, mijn expertise is heel duidelijk VERDRIET.

Maar NIET in het ‘potje’ blijven peuteren, er eeuwig over blijven babbelen, NEE!

Wat dan wel: letterlijk en figuurlijk IN BEWEGING komen. En op deze manier voor jezelf een beter, mooier, gezonder en gelukkiger leven creëren. IN beweging komen met een heel krachtige methode die LEVENSBEPALEND is!

Ik heb het gedaan…. dus jij kan het ook.

Contacteer me

Mijn naam is Martine en ik ben  heel benieuwd naar jouw verhaal.
Bij een eerste contact neem ik uitgebreid de tijd om naar jou te luisteren, naar waar jij op zoek bent en wat ik voor jou kan betekenen.

Je krijgt ook de mogelijkheid om aan de hand van extra oefeningen in te voelen of mijn begeleiding iets voor jou kan betekenen.

5 + 6 =